Telegraph: НАТО планира да разположи войски в Източна Европа и балтийските държави

Telegraph: НАТО планира да разположи войски в Източна Европа и балтийските държави

Публикувано от:

НАТО обмисля разполагането на няколко хиляди военни в страни от Източна Европа и балтийските държави, пише в. Telegraph, предаде РИА Новости.

Както вече беше съобщено, проблемите на колективната отбрана, политиката на възпиране на НАТО, както и редица други „горещи“ теми ще бъдат обсъждани на откриващата се днес среща на министрите на отбраната на 28-те страни членки в Брюксел. Според вестника, една от темите на дискусиите ще бъде нов план за укрепване на балтийските държави и Европа.

Според изданието, подразделение от 500 до няколко хиляди военни могат да бъдат изпратени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Голяма част от тях ще бъдат военни от САЩ, Великобритания и Германия. Тези сили ще бъдат разполагани на ротационен принцип, и вероятно ще включват специални части, разполагащи с ракети земя-въздух, щурмови самолети и хеликоптери.

Руската страна неведнъж е критикувала усилването на военната активност на НАТО в Европа. Постоянният представител на Русия в алианса Александър Грушко заяви, че за НАТО заплахата от така наречената хибридна война е само предлог, позволяващ „да намери оправдание на действията си на източния фланг“.