Telegraph за Коломойски: Олигархът, финансиращ войната в Украйна

Уволнението на Игор Коломойски от длъжността губернатор на Днепропетровска област няма да убеди украинците, че властта на олигарсите в страната се приближава към завършване, пише британското издание The Telegraph.

В публикацията се съобщава, че „олигархът, финансирал войната в Украйна” твърде бързо станал „втори по значимост” представител на страната след президента Петро Порошенко. Вестникът отбелязва, че Коломойски харчи милиони долари за доброволческите батальони, обаче неговите войници предизвикали недоволството на народа и Порошенко навреме усетил този момент. „Действително ли Украйна може да се избави от властта на егоистичните олигарси”, пита авторът на публикацията.

Публично е известно, че Коломойски през 2012 г. е притежавал състояние от 3 млрд. долара. Той доставял гуми и акумулатори за украинската армия и започнал да формира  батальони като „Днепр” с 2000 бойци и още 1000 в резерв.

След уволнението му на 25 март като губернатор, Киев твърди, че е започнала кампания по изчистване на „плутократите” от властта. Украинците обаче ще се отнесат с „подозрение към такива изявления”, тъй като и Порошенко се отказал от обещанието си да продаде своя шоколадов бизнес.

След оставката на Коломойски редица медии започват да описват ситуацията в Украйна като вътрешна борба за власт между олигарсите. Самият Порошенко е заявил в интервю за канал ICTV за „деолигархизация” на страната.

error: Съдържанието ни е авторско!