Tagesspiegel: Страните от Запада бързо губят мощта си

Западът с бързи темпове губи своята мощ, която по-рано се основаваше на демокрацията и правата на човека, пише коментаторът на Tagesspiegel, предаде РИА Новости.

„Европа и САЩ образуват понятие като Запад. Някога този Запад претендираше, че е достатъчно силен, за да защитава своите ценности. Амбиции има и до сега, докато силите вече не достигат”, се казва в публикацията.

Една от причините за отслабването на западните страни е „бягството от отговорност”. Като пример коментаторът той сочи провалената политика на Меркел по отношение на бежанците. Решението да пусне в страната над милион мигранти германският канцлер взе еднолично, без обсъждане с европейските партньори. След това Меркел обяви, че „ние ще се справим с това”, като привлече под отговорност гражданите на ФРГ.

В публикацията се дава пример с „разкол в европейското единство” при финансовата криза на Гърция, когато Франция и Германия не можаха да съгласуват позициите си по решаването на проблема.

Същевременно агресивната предизборна реторика на Доналд Тръмп не допада на европейците, тъй като отразява всички техни предразсъдъци по отношение на американците.

„Куриозен драматизъм витае във въздуха: Европа и Америка вървят една до друга, но всяка със своите фундаментални представи за бъдещето”, обобщава авторът на публикацията.