SZ: Руската ракетна програма предизвика загриженост сред държавите от НАТО

SZ: Руската ракетна програма предизвика загриженост сред държавите от НАТО

Публикувано от:

Държавите от НАТО обмислят каква да бъде реакцията на военната организация на Запада в случай на нарушение от страна на Русия по отношение на ядрените системи с междинен обхват.
Според информация на баварския ежедневник Die Süddeutscher Zeitung държавите членки на Алианса са изготвили таен документ, в който се съдържат цели 39 опции за реагиране.
Медиите съобщават, че една от предложените възможности е за разширяване на ядреното възпиране от страна на НАТО. Освен това има препоръки да се инсталират повече системи за ранно предупреждение, да се засили защитата под вода и в Европа да се използват по-често бомбардировачи B-2 и B-52.
Предложено е също така в Европа да бъде увеличен капацитетът на самолетите, които може да превозват арсенал от атомни бомби. Авторите обаче обмислят и вариант Русия да бъде поканена на масата за преговори.
Говорител на НАТО не пожела да коментира предполагаемото съществуване на подобен документ, нито кой може да е неговият автор. Но той потвърди, че в рамките на Алианса вече има официални дискусии относно спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и възможните последствия за политиката за сигурност за НАТО в случай на неговото нарушение.
Твърденията, че Русия не спазва споразумението от 1987 г., идват от САЩ. Остава под въпрос дали те са подкрепени от останалите 28 партньори в НАТО.