Svenska Dagbladet: Санкциите срещу Русия скоро ще бъдат отменени, макар тя да не направи никакви отстъпки

Svenska Dagbladet: Санкциите срещу Русия скоро ще бъдат отменени, макар тя да не направи никакви отстъпки

Публикувано от:

Западните страни могат в скоро време да отменят санкциите срещу Русия, макар тя нито веднъж да не направи никакви отстъпки, пише шведският професор Стефан Хедлунд в публикация във вестник Svenska Dagbladet.

Самата санкционна политика стана резултат от погрешен подход на западните страни към Русия, счита Хедлунд и обръща внимание на различията между външнополитическите подходи на двете страни. Така, например, Москва разглежда събитията в Украйна от гледна точка на конфликт на интереси, а Западът счита, че е конфликт на ценности и счита, че Москва „нямаше право да се намесва”.

„Фундаменталното различие между конфликт на ценности и конфликт на интереси се състои в това, че конфликтът на интереси може да се реши по пътя на преговорите. Конфликтът на ценностите обаче, автоматично подразбира, че едната страна е права, а другата не е”, пояснява професорът.

„Реакцията на Запада бе въвеждане на санкции, които изобщо не повлияха на поведението на Русия. Санкциите дадоха на западните политици чувство за морално превъзходство, за което беше заплатена огромна цена със спадането на равнището на търговия и разрушаване на европейската архитектура на сигурността”, твърди професорът.

Сега, според него, ситуацията е такава, че санкциите в скоро време – възможно още през следващата година – ще бъдат отменени, но Кремъл така и не направи каквито и да било отстъпки.

Мнението, че политиката на Москва е разрушителна и за самата нея, също се оказа погрешно. Болшинството от руснаците ги устройва политиката на Владимир Путин, а събитията от последното десетилетие те не възприемат като „поредица от неуспехи”. Политиката на санкции само укрепва позициите на руския президент и усилва увереността на руснаците, че Западът иска да разруши страната им, счита Хедлунд.

„Главният въпрос трябва да бъде такъв: Какво Западът, според самия него, спечели в тази ситуация освен морално превъзходство?“, обобщава шведският професор.

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава Хедлунд писа в Svenska Dagbladet за опасността от ескалация на конфликта от страна на военния алианс и призова Запада за намери начин да намали напрежението в отношенията си с Москва. След това Хедлунд бе обвинен за това, че е „апологет на официалната руска позиция“. Самият професор нарича подобен род изказвания „груби инсинуации“.