Süddeutsche Zeitung: НАТО има проблем с географските карти

Мащабните учения на НАТО „Анаконда-16“ в Полша разкриха проблеми на алианса с логистиката и инфраструктурата, пише Süddeutsche Zeitung.

НАТО не разполага с пълните данни за транспортните пътища, по които може да се прехвърли тежката военна техника. В същото време по време на Студената война „беше точно известно кои пътища и мостове може да се използват“, твърдят от алианса.

„Частично липсва информация за годните за използване железопътни линии, мостове и тунели, най-вече в новите страни-членки на НАТО“, пише изданието, позовавайки се на представител на алианса.

Ситуацията се усложнява допълнително и от това, че много от железопътните линии са били приватизирани, се отбелязва още в публикацията.

Проблем остава и прехвърлянето на войските през страните, които не са част от НАТО. Получаването на необходимите разрешения за транзит може да отнемат около месец, като например случая с Чехия. Американските генерали вече негласно изискват да бъде въведена своеобразна „военна шенгенска зона“, пише вестникът.

Ученията на НАТО „Анаконда-16“ започнаха в Полша във вторник. В тях са задействани 31 хил. военни от 24 страни и близо три хиляди единици военна техника.