Süddeutsche Zeitung: Москва усилва влиянието си в Близкия Изток, а Западът само наблюдава

Süddeutsche Zeitung: Москва усилва влиянието си в Близкия Изток, а Западът само наблюдава

Публикувано от:

Действията на Русия в Близкия Изток е един от примерите как тя успява да завари Запада изненадан, пише журналистът от германското издание Süddeutsche Zeitung Томас Авенариус.

Според него, Западът няма сили да възпрепятства близкоизточната политика на Москва. „Главата на Кремъл с неизменна дързост вади от равновесие, прави на глупаци и изненадва своите противници, но никой не му пречи.”

Русия съумя да запълни вакуума, образуван заради отстъплението на САЩ от Близкия Изток, счита журналистът. Преломен момент станал конфликтът в Сирия. Използването на авиацията даде на Москва значително преимущество, позволявайки стабилизирането на позициите на Башар Асад и отново да направи Русия „влиятелен фактор на арената на Близкия Изток”.

На „бойното поле” в Сирия Москва намери съюзници: не чак толкова отдавна иранският лидер аятолах Хомейни считаше СССР за „дяволска свръхдържава”, сега негов последовател предостави авиобаза на руските бомбардировачи. А този, който намери общ език с Иран, скоро може да се намери и в Ирак” – пише Авенариус.

Според него, Русия би могла да стане „неофициален партньор на шиитската ос” в Близкия Изток: Иран, Ирак, Сирия и „Хизбула” в Ливан. Впрочем САЩ губят своите партньори-сунити, отбелязва изданието.

Провалът на „арабската пролет” укрепи ислямистите и дискредитира западния модел на обществото. Политиката на САЩ в Сирия не само за въстаниците представлява горчива шега. И ако Москва се изяви като организираща сила, това най-малко ще намери приятелски отклик” – обобщава Süddeutsche Zeitung.

БЛИЦ