Виктория Нюланд

Виктория Нюланд

Stratfor: САЩ дадоха да се разбере, че са готови да смекчат санкциите против Русия

Публикувано от:

Москва миналата седмица прибягна до „совалкова дипломация” и ясно обозначи желанието си да увеличи своята роля при урегулиране на украинската криза, пише американският разузнавателно-аналитичен център Stratfor.

Анализаторите на центъра отбелязват, че американските официални лица се срещнаха както с украинския премиер и с президента, така и с представители от руска страна.

Според експертите на Stratfor, визитата на помощника на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е свидетелство, че позицията на Белия дом в украинския конфликт става по-гъвкава. Визитите на Кери и Нюланд сигнализират, че Вашингтон иска да стане по-важен участник в диалога по украинската криза и е готов за обсъждане на компромисни решения с участниците от „норманската четворка”.

Анализаторите предполагат, че руските преговарящи искат да постигнат от Вашингтон няколко ключови отстъпки.Първо, Москва е загрижена от присъствието на американски военни инструктори в Украйна и чака от САЩ гаранция, че половингодишната „украинската мисия” на американските военни няма да бъде продължена или разширена. Друго ключово изискване на Кремъл е прекратяване на активността на САЩ и на НАТО на източната граница на Алианса – Балтика, Полша, Румъния и България.

„Вероятно САЩ не искат да отиват на компромис в отношение на мисията на инструкторите в Украйна, но Белият дом може да избегне предоставянето на въоръжения на Киев, които биха увеличили военния потенциал на Украйна” – отбелязва Stratfor.

В публикацията се казва, че по отношение на санкциите Вашингтон е готов да отиде на отстъпки. Икономическите ограничения, спрямо Русия, въведени от Барак Обама, могат да бъдат снети, ако Белият дом реши. За санкциите, въведени от ЕС, ситуацията е по-сложна, нужно е пълен консенсус на страните-членки. Гърция, Италия, Унгария и Испания вероятно ще гласуват за смекчаване на санкциите. В резултат за избралата твърда линия Германия ще й е все по-трудно да се придържа към този курс.

Очаква се американските санкции да бъдат снети постепенно, пише Stratfor, като начало например ще бъде отменен списъкът за влизане на физически лица в САЩ. В замяна Вашингтон може да поиска пълно прекратяване на огъня в Украйна. Посещенията на Нюланд и на Кери в Русия могат да станат сигнал за смяна на американската стратегия в преговорите с Москва.

Анализаторите от центъра отбелязват, че проведената серия от преговори между Вашингтон и Кремъл не означава, че приближава краят на украинската криза, обаче САЩ показаха готовност за диалог с Русия и търсене на компромис./БЛИЦ