Stratfor: Русия изнася не само енергия, но и влияние

Русия гарантира своето присъствие в геополитически важните страни на света, увеличавайки договорите за ядрената енергия. Това ще позволи на Русия и в бъдеще да бъде влиятелна държава, тъй като ръстът в търсенето на алтернативни източници на енергия ще продължи да се увеличава, смятат анализатори, цитирани от „Руски дневник“.

За в бъдеще руският износ на енергия няма да се ограничава само до въглеводороди. Като се има предвид нарастващото търсене на алтернативни източници на енергия, включително и ядрена енергия, Москва ще бъде в състояние да гарантира растежа на износа на ядрена енергия, увеличавайки своето геополитическо значение, смятат анализаторите от изследователския център Stratfor.

Чуждестранните поръчки на „Росатом“ през последните няколко години нарастват, независимо от факта, че светът стана по-предпазлив по отношение на ядрената енергетика след аварията в японската „Фукушима“, пишат експертите.

„Чуждестранните поръчки на „Росатом“ през ​​2013 г. са достигнали 74 милиарда долара. Към септември 2015 г. значението на поръчките за износ на „Росатом“ достигат до 300 милиарда в 12 страни на света. Освен това Русия има меморандуми за сътрудничество и провежда сделки на различни стадии в процеса на преговори по целия свят. От Южна Африка до Аржентина и от Виетнам до Унгария и Саудитска Арабия, изглежда, няма регион, в който Русия не се е опитала да насочи своя ядрен износ“, пише Stratfor.

Анализатори изтъкват, че през март 2015 г. Йордания е подписала споразумения с Русия за 10 милиарда долара, което ще позволи на Москва да изгради два ядрени реактора в тази страна до 2022 г.

„Това ще позволи на Русия да стъпи на територията на Леванта, независимо от изхода на сирийската гражданска война“, отбелязват експертите.

По този начин, считат в Stratfor, Русия ще бъде в състояние да разшири присъствието си в геополитически важните страни, особено в строителството, собствеността и експлоатацията на ядрени съоръжения.

Русия е на различни етапи от преговорите със страни като Саудитска Арабия, Унгария, Финландия, Южна Африка, Гана, Нигерия, Лаос, Виетнам, Мианмар, Индонезия, Китай и други, твърдят анализаторите.

Stratfor пише, че Русия ще се сблъска с конкуренцията на растящия пазар на атомна енергия, но във всеки случай, от гледна точка на анализаторите, Русия ще увеличи глобалното си влияние чрез нарастване на обема на износа на ядрената енергия.

error: Съдържанието ни е авторско!