Stratfor: Русия е миротворец, а не участник в сирийския конфликт

Stratfor: Русия е миротворец, а не участник в сирийския конфликт

Публикувано от:

Истинската причина за въвличането на Русия в ставащото в Сирия не е задължително да лежи във военна плоскост, в действителност главният интерес на Москва е съдействие в преговорния процес, счита военният анализатор Сим Тек в “Stratfor” в публикацията “Analyzing Russia’s Involvement in Syria”, съобщава blitz.bg.

„Доколкото Русия е установила отношения с Башар Асад, тя се опитва да установи доверителни отношения с режима. Русия може да използва това обстоятелство, за да въвлече Асад в преговори с вероятни представители на въстаниците, което може да доведе до урегулиране на конфликта” – предполага анализаторът. Според Сим Тек, въвличането на Русия в разрешаване на конфликта вероятно няма да измени линията на фронта.

Сега участието на Русия е крайно ограничено: Русия изпраща в Сирия военна техника и консултанти, не е изключено да създаде военновъздушна база. Русия обаче не е разположила в региона големи сухопътни подразделения, които биха могли да провеждат сериозни операции по връщането на територии от ИД или въстаниците.

Москва може да се сблъска с две препятствия в опитите да осигури преговорен процес: първо, от една страна, Москва иска да запази Башар Асад като президент, но другите участници в преговорите заявяват, че няма да работят с него.

Второ, отрядите на въоръжените въстаници в Сирия са крайно разпокъсани. Опозицията няма единен център, чийто представители да участват преговорите с Башар Асад, и затова не може да се състои диалог. Докато въстаниците не се обединят или поне една групировка не поеме лидерството, не е възможно да започнат преговорите за решаване на въоръжения конфликт, счита Сим Тек.