Stratfor: Провал на новия кабинет може да върне Украйна на проруския път

При провал на политиката на новия украински кабинет под ръководството на Владимир Грайсман страната може да се откаже от прозападния си вектор на развитие и отново да се върне на проруски път, смята американската разузнавателно-аналитична агенция Stratfor, цитирана от „Взгляд”, цитиран от „Руски дневник“.

„Независимо от новия старт, новото украинско правителство се сблъсква с множество стари проблеми. Парламентът остава толкова разделен политически, че назначаването на Гройсман за премиер зависеше от гласовете на няколко независими депутати.

Едновременно с това фракциите „Самопомощ”, „Радикалната партия” и „Баткивщина” решиха да не влизат в управляващата коалиция”, отбелязва агенцията, цитирана от УНИАН.

„Стратфор” смята, че сега, когато Яценюк и партията му вече не са обект на обществено недоволство, вината за всеки бъдещ провал ще бъде приписвана директно на Порошенко и неговия блок. Тоест, ако страната продължи да се срива икономически и не постигне успех в политическите реформи, позициите на Порошенко и Гройсман ще отслабнат, а това ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

„Подобно развитие на събитията не само ще постави под въпрос пакета помощи от МВФ и вече извършените реформи, но и ще застраши общия прозападен курс, който Украйна избра преди няколко години.

Подобна беше ситуацията след Оранжевата революция от 2004 г., когато широката обществена подкрепа за радикални прозападни реформи в Украйна бе заменена от разочарование, довело до избирането на Янукович за президент”, подчертава „Стратфор”.

Според анализа загубата на територии и продължаващата война в източна Украйна са без прецедент в историята на страната и настройват обществото категорично срещу връщането в руска орбита. Това обаче не е достатъчна гаранция за продължаването на прозападната политика на Украйна.

„В крайна сметка именно икономическите, политически и военни цели на новото правителство в близките месеци ще определят бъдещето на страната”, резюмират анализаторите на агенцията.

error: Съдържанието ни е авторско!