Stratfor: Провал на новия кабинет може да върне Украйна на проруския път

Stratfor: Провал на новия кабинет може да върне Украйна на проруския път

Публикувано от:

При провал на политиката на новия украински кабинет под ръководството на Владимир Грайсман страната може да се откаже от прозападния си вектор на развитие и отново да се върне на проруски път, смята американската разузнавателно-аналитична агенция Stratfor, цитирана от „Взгляд”, цитиран от „Руски дневник“.

„Независимо от новия старт, новото украинско правителство се сблъсква с множество стари проблеми. Парламентът остава толкова разделен политически, че назначаването на Гройсман за премиер зависеше от гласовете на няколко независими депутати.

Едновременно с това фракциите „Самопомощ”, „Радикалната партия” и „Баткивщина” решиха да не влизат в управляващата коалиция”, отбелязва агенцията, цитирана от УНИАН.

„Стратфор” смята, че сега, когато Яценюк и партията му вече не са обект на обществено недоволство, вината за всеки бъдещ провал ще бъде приписвана директно на Порошенко и неговия блок. Тоест, ако страната продължи да се срива икономически и не постигне успех в политическите реформи, позициите на Порошенко и Гройсман ще отслабнат, а това ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

„Подобно развитие на събитията не само ще постави под въпрос пакета помощи от МВФ и вече извършените реформи, но и ще застраши общия прозападен курс, който Украйна избра преди няколко години.

Подобна беше ситуацията след Оранжевата революция от 2004 г., когато широката обществена подкрепа за радикални прозападни реформи в Украйна бе заменена от разочарование, довело до избирането на Янукович за президент”, подчертава „Стратфор”.

Според анализа загубата на територии и продължаващата война в източна Украйна са без прецедент в историята на страната и настройват обществото категорично срещу връщането в руска орбита. Това обаче не е достатъчна гаранция за продължаването на прозападната политика на Украйна.

„В крайна сметка именно икономическите, политически и военни цели на новото правителство в близките месеци ще определят бъдещето на страната”, резюмират анализаторите на агенцията.