Stratfor предсказва изостряне на конфликта между Русия и НАТО в Черно море

Русия ще си има работа с по-чести влизания на НАТО в Черно море, заради повишения интерес на Алианса към този регион, смятат експерти от американската военно-аналитична компания Stratfor, предава РИА Новости.

Според техния доклад, в близко време борбата за влияние в този стратегически важен регион „несъмнено ще се изостри“.

След като през 2014 г. Крим влезе в състава на Русия, балансът на силите в Черно море се промени. Украйна, според авторите на доклада „е изтласкана от арената“, докато Москва подсилва своя флот в региона, отбелязват анализаторите.

„Заради това, стратегическата важност на тази акватория нарасна в очите на НАТО, която се стреми да засили политиката по сдържане на Русия в Европа“, пише Stratfor.

НАТО трябва да вземе под внимание Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която ограничава тонажа, количеството и престоя на военни кораби от нечерноморски държави в Черно море. Въпреки това, многонационални сили като НАТО, могат да заобиколят тези ограничения, комплектовайки флот от няколко страни и прибягвайки до ротация на войските. Именно затова на предстоящата среща на Алианса във Варшава ще бъде обсъждана възможността за засилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват анализаторите.

Не всички страни-членки на НАТО, имащи излаз на черно море, са готови да поддържат нарастване на силите на Алианса в региона. Докато Румъния може да се окаже сериозен привърженик на засилването на НАТО в Черно море, то България и Турция могат да се окажат по-сдържани, защото не желаят вражда с Русия, отбелязват от американската аналитична компания.

Stratfor пише, че доскоро Турция също се е обявявала за усилване на НАТО в Черно море, но през последните седмици Анкара се опитва да нормализира отношенията си с Москва, влошили се след като през ноември миналата година турски пилот свали руски самолет над територията на Сирия.

Анализаторите също така сравняват съотношението на военноморските сили в региона. По брой на корабите Русия отстъпва пред НАТО, но пък има много други предимства, например, в авиацията. Освен това, Москва активно модернизира флота си, включително и подводниците.

Всъщност, Москва повече не може да разчита на Конвенцията от Монтрьо, тъй като НАТО ще търси начини да заобиколи ограниченията и да гарантира лидерството на своите ВМС в региона. Позициите на Русия на Кримския полуостров обаче, й дават сериозно предимство пред алианса, убедени са експертите от Stratfor.

error: Съдържанието ни е авторско!