Stratfor обясни защо на Украйна й е нужна ескалация на конфликта в Донбас

Една от най-авторитетните американски аналитични компании, събиращи и анализиращи информацията за събитията по света като след това изготвя икономически и геополитически прогнози, е Stratfor. Тя се опита да изясни на кого и защо е нужна ескалацията на бойните действия в Донбас.

„При положение, че геополитическите ветрове променят своето направление, на Киев му се налага да предприема повече действия, за да се приспособи към новата ситуация“.

След телефонния разговор на Тръмп с Путин на 28 януари, в който САЩ и Русия се договориха за началото на диалог по най-важните и наболяли въпроси, Порошенко започна да убеждава европейските си съюзници, отправяйки се в дипломатически тур из Европа.

„Още повече, че Европа е раздирана от своите си противоречия и едва ли я вълнуват в такава степен проблемите на Украйна. Киев се опитва да представи ескалацията на конфликта в Донбас като инструмент за предизвикване на антируски настроения.

Всичко това едва ли ще промени желанието на Тръмп да се сближи с Русия, но ситуацията в Донбас може да го направи неустойчиво“, изказват се аналитиците.

„Приоритет на Тръмп се явява съкращаването на стратегическото въоръжение, а освен това американският президент смята темата за санкциите към Русия за преждевременна, но важна за обсъждане.

Тази позиция на Тръмп от своя страна предизвика объркване и колебание в европейското обединение. Още повече, че Тръмп постави под съмнение политиката на НАТО по отношение на пограничните държави – Балтийските страни, Украйна и т.н.“

„За Украйна това е много сложна ситуация. Конфликтът в Донбас може да бъде и начинът, чрез който да се привлече вниманието на европейските съюзници и да бъдат организирани срещу Русия“, разкриват от Stratfor мотивите на киевската политика.

Превод и редакция: БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!