Stern: САЩ могат само да гадаят на какво са способни руските системи за ПВО

Stern: САЩ могат само да гадаят на какво са способни руските системи за ПВО

Публикувано от:

Русия разположила в Сирия своите ултрасъвременни зенитноракетни комплекси С-300 и С-400, които са способни да осигурят защита на по-голямата част на страната и на Запада остава да гадае колко всъщност са големи техните възможности, пише в Stern Гернот Крампер.За Москва не представлява труд да създаде в Сирия своя безполетна зона и да я поддържа. При такъв вариант на събитията САЩ и техните съюзници вероятно ще предприемат опити да изкарат от строя главните елементи на руската ПВО. Проблемът е в това, че в момента изтребители като F-18, Eurofighter и “Торнадо” могат да се окажат безсилни против руския купол на ПВО, твърди авторът на публикацията.

И ако по-рано единственото изключение, способно да противостои на руските ЗРК, се считаха американските „невидими” самолети B-2, F-35 и F-22, то сега и тяхната надеждност е поставена под въпрос. Радарите от системата „земя-въздух” преминават на ниски честоти, при които технологията „стелт” е по-малко ефективна” Радарните системи за далечно откриване, каквито има в руската ПВО, действат в „метров” УКВ-диапазон, в който „невидимостта” практически е безполезна, отбелязва германското издание.

Напълно е възможно Русия да има реални причини за насмешка над американските изтребители с тяхната технология „стелт”, тъй като те повече не представляват заплаха. И докато наистина не се случи сериозен инцидент, САЩ така ще стоят в неведение относно потенциала на руската ПВО, обобщава авторът Гернот Крампер.

Източник: Блиц