Stern: Ердоган показа страхливостта си

С всяка следваща атака срещу свободата на словото и с репресиите спрямо журналисти президентът на Турция все повече демонстрира страхливостта си, пише изданието „Щерн“, предава РИА Новости.

Най-печалното доказателство за отчаянието, с което Ердоган се опитва да сплаши собствения си народ и да пресече свободата на словото, бе съдебният процес по делото срещу академиците, които прочетоха обръщение с призив към Турция да „спре касапницата и клането“ в югоизточната част на страната и страните да се върнат към масата за преговори с цел мирно разрешаване на кюрдския проблем, пише изданието.

Ердоган възприе тези искания като лична обида. И тъй като нямаше какво да противопостави на критиката на академиците, той реши да покаже „кой е най-силният тук“ и да ги вкара в съда. Той се притесни, че ако не накара академиците да млъкнат, останалите граждани в Турция може да съберат смелост и да се опълчат на варварската му политика, за която не бива да се намира оправдание. Ердоган обяви учените за „предатели“ и „съучастници на терористите“ в опитите си да оправдае репресиите, но истинските му мотиви бяха очевидни, подчертава авторът на статията.

„Реджеп Ердоган се измъчва от страхове: страхът от критика, страхът да не изгуби властта, страхът от истината. Именно оттук идват корените на неуморната борба на президента срещу всеки, който посмее да постави под въпрос политиката му или дори личностните му качества“, се казва в статията.

По-рано съдът в Истанбул арестува трима турски учени, които са подписали и прочели обръщение по време на пресконференция. В документа 1128 турски и чуждестранни учени призовават Анкара да прекрати боевете и да се върне на масата за преговори с цел мирно разрешаване на кюрдския проблем.

error: Съдържанието ни е авторско!