Stars and Stripes: Дело за корупция показа колко лесно се крадат секретни данни на американския флот

Съдебният процес за корупция във ВМС на САЩ показа, че за неголяма сума пари и няколко електронни джаджи можете да получите достъпът до секретна информация на американските военни. Това пише американското военно издание Stars and Stripes.

В четвъртък американски съд осъди на 27 месеца затвор военния Дениъл Лайог – един от замесените в големия корупционен скандал, който парализира ВМС на САЩ през 2013 г. Лайог бе признат за виновен в получаването на подкуп от сингапурската компания Glenn Defense Marine Asia, която в продължение на 25 години обслужва американски военни кораби в Индийския и Тихия океан, пише изданието. По данни на обвинението, благодарение на подкупите компанията е получила договори на стойност минимум 20 млн. долара.

„Старс енд страйпс“ посочва, че осъденият е само малка пионка от схемата. „Но именно събирането на доказателства по случая с Лайог хвърля светлина върху това колко лесно и нагло се е осъществявало даването на подкупи, включително и това колко лесно той е крадял тайни и не е бил уличен от никого в продължение на няколко години“, пише изданието.

В рамките на три години морякът е предоставял на Glenn Defense Marine Asia информация за движението на корабите и пристанищата, които те смятат да посетят, както и търговските предложения на конкурентните компании за поддръжка на морски съдове. Лайог просто разпечатвал тази информация от специален компютър на кораба, на който служел. Тъй като всички документи в стаята със секретен достъп трябвало да се разпечатват върху розова хартия, Лайог ги прикривал с лист обикновена хартия и незабелязано ги изнасял на сушата.

За услугите си мъжът получавал дребна електроника: телефон, таблет, видеоигра, лаптоп и фотоапарат, а от май 2012 г. компанията дори му плащала ежемесечни по хиляда долара в плик.

Очаква се по делото срещу Glenn Defense Marine Asia да бъдат осъдени още седем души, които са признали, че компанията им е осигурявала проститутки, настанявала ги е в скъпи хотели, ресторанти и им е връчвала крупни суми в кеш. Обвинения в корупция са повдигнати срещу редица чиновници от Пентагона, а разследването продължава. Ръководителят на Glenn Defense Marine Asia Леонард Глен Франсис бе признат за виновен през януари 2015 г.

error: Съдържанието ни е авторско!