Sputnik: Дизайнът на новата щаб-квартира на НАТО напомня на нацистката символика

Дизайнът на новата щаб-квартира на НАТО, в която организацията трябва да се премести в началото на следващата година, напомня на нацистката символика, пише Sputnik.

CleY6lhWEAENQGP

На фона на усилването на присъствието на блока в близост до руските граници и неотдавнашните мащабни учения „Анаконда“ в Полша, трябва да се вгледаме внимателно и в дизайна на новата щаб-квартира на НАТО, отбелязва изданието.

Както посочват журналистите, датите на проведеното учение също озадачават — 7-17 юни, т.е. в навечерието на 75-та годишнина от нападението на фашистка Германия над СССР.

По-рано военните от НАТО вече бяха уличени в използването на нацистка символика. Офицерите, служещи в Афганистан, през 2009 година бяха сложили на шапките си емблеми от войските на СС, съобщава немският Sputnik.

Освен това, потребители в социалните мрежи обърнаха внимание и върху това, че сградата на военно-морската база  към ВМС на САЩ, разположена в Сан Диего, напомня с очертанията си на свастиката, използвана като държавен символ в Нацистка Германия.

„ВМС на САЩ, защо вашата база в Сан Диего, Калифорния, е във формата на свастика?!“, пише потребителят Yanky Nussen.

CIbUNRTWUAUHrY-

Някои блогъри намират сходство между символа на НАТО и този, който е поставян в миналото върху танковете на вермахта.

1453832589

Новите сгради на щаб-квартирата на НАТО са разположени в близост до международното летище в Брюксел. По думите на един от архитектите, сградите от стъкло и метал, които ще заменят днешните бетонни конструкции, представляват сплетени пръсти, символизиращи единството. Щаб-квартирата заема територия от 41 хектара.