Spiegel: Украйна е затънала в криза, но бизнесът на Порошенко процъфтява

Spiegel: Украйна е затънала в криза, но бизнесът на Порошенко процъфтява

Публикувано от:

Украйна е затънала в дълбока криза, но бизнесът на президента Петро Порошенко, който обеща да отърве страната от олигарсите, продължава да просперира, пише Spiegel.

“Порошенко обеща да лиши от власт олигарсите и да се раздели с компаниите си. В действителност обаче бизнесът му процъфтява. И неговите бизнес отношения повдигат въпроси”, отбелязва изданието.

Лозунгите на Порошенко за “нов живот” на плакатите от предизборната му кампания през миналата година все още не са забравени от украинците. Тогава той обеща да сложи край на тенденцията богаташите да си купуват политическо влияние и да го използват за лична изгода.

“Но новите правила, по всичко изглежда, че не се прилагат за всички”, пише Spiegel. Бизнесът на Порошенко процъфтява.

“Самият украинския президент, който обеща да продаде Roshen още по време на предизборната си кампания, се оправдава с факта, че с оглед на настоящата икономическа ситуация в Украйна не може да намери купувач за компанията си. Така Roshen все още принадлежи на президента и при това се разширява: отворени са 14 нови магазина, включително и на централната улица на Киев.

Нещата се развиват добре и за банката на Порошенко, чиито активи са се увеличили значително. В допълнение, бизнес партньорите на Порошенко проявяват интерес към енергийния сектор на Украйна. Правителството и преди заявяваше необходимостта от реформиране на изпадналата в упадък индустрия, но предизвиква съмнения как точно ще се реализира това: договор получи старият бизнес-партньор на президента Константин Григоришин”, продължава Spiegel.

Според списанието, неговата компания е спечелила договора въпреки “безнадеждно завишените цени” за нови трансформатори, толкова необходими на Украйна.

Това не е единственият пример за “съмнително поведение на представители на президентския лагер”, отбелязва Spiegel. По-специално, правителството се опитва да ускори продажбата на една от големите енергогенериращи компании „Центренерго”. За нейната приватизация настояваше имено Международният валутен фонд (МВФ). Редица чуждестранни инвеститори проявиха интерес към „Центренерго”, но енергийното министерство се съпротивлява. Spiegel отбелязва, че в момента ведомството се оглавява от довереното лице на Порошенко Владимир Демчишин – също негов стар бизнес партньор. Има основание да се счита, че той не просто пречи на процеса на приватизация, но и съзнателно го саботира.

„Поведението на Демчишин поставя под съмнение неговя професионализъм”, отбелязва списанието.
В допълнение, Порошенко не бърза да се раздели с още един свой проект – Канал 5. Това предизвиква недоволство в собствената му фракция. В тази връзка депутатът Сергей Лещенко сравни президента с бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Според Лещенко Берлускони е “лош пример” за Порошенко.