Spiegel: САЩ се боят от речта на Путин пред Общото събрание на ООН

Spiegel: САЩ се боят от речта на Путин пред Общото събрание на ООН

Публикувано от:

Вашингтон се страхува да остане с второстепенна роля, ако Владимир Путин на сесията на Общото събрание на ООН призове да се създаде коалиция за борба срещу “Ислямска държава”. Затова САЩ бързат да поправят диалога с Русия до речта на Путин в Ню Йорк, смята германското списание, цитирано от „Руски дневник“.

В навечерието на речта на президента на Русия Владимир Путин на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, САЩ бързат да вземат инициативата от Москва за разрешаване на сирийския въпрос, пише Der Spiegel.

“Ситуацията в Сирия е толкова безизходна, че Вашингтон преразглежда курса си и стигна дотам, докъдето няколко седмици по-рано беше невъзможно да си представим: да се договаря с Русия на дипломатическо и военно ниво”, пише германското списание, като припомня, че заради украинската криза диалогът с Русия във военната сфера е бил замразен, а по отношение на Сирия, Русия и САЩ първоначално са се придържали към противоположни мнения.

Според изданието неочакваното възстановяване на диалога е заради редица причини. Der Spiegel не изключва, че САЩ се страхуват от речта на Владимир Путин по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на която се очаква президентът на Русия да призове международната общност да създаде широка коалиция за борба с терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД).

“Целта на внезапното сътрудничество с Москва, най-вероятно е, за да не отстъпят позицията на Владимир Путин по време на сесията на Общото събрание на ООН”, предполага изданието.

Освен това, отбелязва Der Spiegel, президентът Барак Обама е под силен натиск от страна на противниците в самите Съединени щати. Някои критици твърдят, че Вашингтон не трябва да се меси във вътрешните работи на Сирия, докато други смятат американското участие за твърде повърхностно. Двете страни са единни в това, че плановете на САЩ за нанасяне на въздушни удари по позициите на ИД и обучението на сирийската опозиция – са провал.

Възстановяването на контактите между САЩ и Русия е знак, че САЩ осъзнаха, че войната в Сирия няма да бъде спряна без помощ от Москва, се казва в статията. “Целта на Русия е да принуди САЩ да преговарят. На този фронт Путин се сдоби с успех”, счита ръководителят на Московския Карнеги център Дмитрий Тренин, политически анализатор.

Въпреки това, не е ясно дали след възстановяване на контактите ще последва тясно сътрудничество. Политологът не изключва, че страните просто не искат “напразно да си създават един на друг препятствия в Сирия”.