Spiegel: Имиджът на американска марионетка не е най-добрата перспектива за Меркел

Натовските партньори на САЩ, включително Германия, са обезпокоени от плановете на Вашингтон да разположи в Европа крилати ядрени ракети, посочва списание Spiegel.

„Американците разработват планове за увеличаване на атомния си арсенал в Европа. От известно време във Вашингтон говорят за необходимостта от разполагане на ядрени крилати ракети“, отбелязва изданието. Според него САЩ са поставили този въпрос на срещата на военните министри на НАТО в началото на февруари. „Предложението бе отхвърлено, по-специално от Германия и Франция“, пише Spiegel.

„В Берлин се опасяват, че Европа може да се превърне в арена на ново противостоене между Запада и Изтока“, отбелязват източници на списанието.

САЩ твърдят, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но европейските им съюзници в НАТО се съмняват в достоверността на обвиненията. Освен това във Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД), не виждат „съществена промяна в равнището на заплаха“ от страна на Русия. В Берлин се опасяват, че ФРГ „ще стане стратегически плацдарм“ за американците при изостряне на конфронтацията между Запада и Русия, отбелязва изданието.

„Не трябва да се допуска отново складиране на оръжие, включително в Германия“, посочва източник от военното министерство на ФРГ.

Заради украинската криза Вашингтон планира да прехвърли в Европа тежки въоръжения и голяма част от 800-те единици бойна техника ще се намира именно в Германия – в американската база в Графенвере, недалеч от Нюрнберг.

„За канцлера Ангела Меркел това е една немного добра перспектива. Тя трябва да се опасява да не изглежда като марионетка на Америка, която не само позволява да бъде подслушвана, но и наблюдава как Вашингтон нанася вреди върху усилията й за установяване на връзки с Владимир Путин“, отбелязва изданието.

error: Съдържанието ни е авторско!