Rzeczpospolita: Путин побеждава на всички фронтове

Rzeczpospolita: Путин побеждава на всички фронтове

Публикувано от:

Преговорите в Москва между Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Путин по регулирането на конфликта в Югоизточна Украйна са доказателство за победата на Русия, пише полският журналист Енджей Белецки във вестник Rzeczpospolita, предаде РИА Новости.

Авторът отбелязва, че Путин печели пред европейските си колеги в символичен, стратегически, икономически и тактически аспекти.

Според Белецки, за успехите на руския президент говори преди всичко това, че той е успял да склони германският канцлер да посети Москва, което тя отказва да стори цяла година.

Журналистът отбелязва също, че френският и немският президенти да подкрепили Русия по въпроса за встъпването на Украйна в НАТО и смятат за неприемливо влизането на страната в Северноатлантическия алианс. При това, според Белецки, самият факт, че преговорите се състояха в Москва, показва, че украинската криза е „разделила“ Европа на два лагера – в тези преговори не участваха страните, които се обявиха за доставката на оръжие в Украйна, сред които е и Полша, както и Великобритания  и САЩ.

Белецки отбелязва също, че Съветът на ЕС вече не се обявява единогласно за продължаването на икономическите санкции срещу Русия.

Ситуацията в Украйна става все по-драматична, което рано или късно ще доведе до поредни протести срещу действащите киевски власти, убеден е авторът.