RT: Ще има ли сближаване между България и Русия във военно-техническата сфера

RT: Ще има ли сближаване между България и Русия във военно-техническата сфера

Публикувано от:

България от 13 г. е член на НАТО и все още използва военна техника със съветско производство, предава RT, цитиран от ИА Фокус.

Скоро стана известно, че София и РСК „МиГ“ са сключили редица договори за ремонт на изтребителите МиГ-29. В края на 2016 г. в българската политика станаха значителни промени: за президент на държавата беше избран генерал-майорът от запаса Румен Радев. Трябва ли да се очаква ориентация към военно сътрудничество между Русия и България?
Военновъздушните сили на България се намират в лошо състояние, което със сигурност се разбира от Радев, който е бил командир на военновъздушните сили между 2014 г. и 2016 г. Ударната и изтребителната авиация на България се състои основно от съветски самолети: 12 изтребителя Си-25 и 12 МиГ-29.
Загубата на МиГ-29 изцяло ще лиши България от изтребилите. Затова постигнатото с Русия споразумение за ремонт на машините е първият успех на президента във военната сфера след встъпването му в длъжност на 22 януари 2017 г.
„България не се отказа от ремонта на нашите самолети. В края на миналата година подписахме редица споразумения с военновъздушните сили на България. Затова си сътрудничим с тях“, заяви ръководителят на РСК „МиГ“ Илия Тарасенко.