RT публикува нови доказателства за връзките на Турция с ИД

RT публикува нови доказателства за връзките на Турция с ИД

Публикувано от:

Живеещите в района на сирийското нефтено поле Джабиса, което наскоро бе освободено от Даеш твърдят, че джихадистите транспортирали нефт от полето към Ракка, след което и към Турция. Това са заявили местни жители пред екип на Russia Today (RT) в Сирия. Медията активно се занимава с разследване на обстоятелства и факти около нефтените продажби на ислямистката групировка и приходите ѝ от нелегалната търговия.

Нефтеното поле и рафинерията са разположени край град Шадади в Северна Сирия, който бе под контрола на Даеш в продължение на над 2 години. Нелегалната търговия с нефт бе сред най-големите източници на приходи за терористите.

Нефтеното поле бе освободено през февруари от Сирийските демократични сили, които опитват да възстановят дейността в района.

Местните жители твърдят, че джихадистите са се възползвали с охота от суровината, като транспортирали големи количества в Ракка, а после и в Турция през КПП Тел Абиед на турско-сирийската граница.

Твърди се, че нефтът е бивал продаван в Турция, наред с множество исторически артефакти.

Нефтеното поле Джабиса е едно от най-големите в Сирия. Там могат да бъдат произвеждани 2,2 млн. кубически метра газ и 80 000 барела суров петрол на ден.

През март екип на „Раша тудей“ посети град Шадади, както и няколко други града в Северна Сирия, освободени от контрола на джихадистите.

Местни жители разказаха за преживения ужас и грабежите на Даеш. Тогава се появиха и информации, че джихадистите печатат пропагандни брошури на територията на Турция.

Едно от интервютата бе със заловен от кюрдите боец на Даеш, който потвърди, че терористичната организация продава петрол на Турция.

Екипите на изданието разпространиха снимки на паспортите на много избягали или загинали джихадисти, които са били подпечатани на турската граница.