Reuters: Турските военни самолети участват в международната коалиция, но не бомбардират цели на ИД в Сирия

Reuters: Турските военни самолети участват в международната коалиция, но не бомбардират цели на ИД в Сирия

Публикувано от:

Самолети на турските ВВС участват в действията на ръководената от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), но не нанасят удари по цели на ислямистите в Сирия от 24-ти ноември. Това съобщи Reuters, позовавайки се на източник в министерството на отбраната на Турция, предаде ТАСС.

По-рано медиите съобщиха, че Съединените щати засега не призовават Турция да възобнови участието си в съвместната операция на контратерористичната коалиция заради конфликта, за да дадат време за възстановяване на отношенията между Анкара и Москва след инцидента със Су-24М.

Международната коалиция, ръководена от САЩ включва 65 страни.

Някои държави допринасят единствено към логистиката, без да участват в бомбардировките по позициите на ислямистите в Сирия и Ирак.

Коалицията пристъпи към нанасянето на въздушни удари по позициите на ИД в Сирия през септември 2014 г. без да е получила разрешение от Дамаск.

В Ирак заедно с американската авиация в бойните действия участват самолети на Австралия, Великобритания, Йордания, Канада, Холандия и Франция, а в Сирия –  на Австралия, Бахрейн, Йордания, Обединените Арабски емирства, Саудитска Арабия, Турция и Франция.

Сирийският президент Башар Асад неколкократно е заявявал, че военното присъствие в страната на силите на коалицията, сформирана по инициатива на САЩ, не спомага за установяването на мира в Сирия. В същото време, според него, руските ВКС са оказали значително влияние, както върху военната, така и върху политическата ситуация в Сирия.