Reuters: Ердоган се разминал на косъм от смъртта

Reuters: Ердоган се разминал на косъм от смъртта

Публикувано от:

Турският президент се разминал на косъм от смъртта в петък вечерта. В разгара на опита за преврат изтребители Ф-16 на метежниците са прехванали във въздуха самолета на Реджеп Ердоган, но не са стреляли по него, съобщава Reuters.

Турският лидер се завръщал от морския курорт Мармарис в Истанбул, където сили на превратаджиите вече бяха блокирали един от мостовете над Босфора и се опитваха да завладеят главното истанбулско летище, а вече бяха изпратили и танкове срещу парламента в Анкара.

Двата изтребителя на метежниците виждали пряко във въздуха и взели на мушка с радарите си самолета на Ердоган и охраняващите го други два Ф-16, съобщил пред агенцията бивш офицер, запознат със ситуацията. „Защо обаче те не стреляха, остава мистерия”, казал офицерът. Ердоган успял да стигне и да кацне успешно в Истанбул.

Високопоставен турски представител потвърдил инцидента пред Reuters, а втори служител признал, че личният самолет на президента е „изпаднал в беда във въздуха”, но не съобщил повече подробности.

В хода на противоборството с превратаджиите самият Ердоган каза, че те се опитали да го атакуват в Мармарис и бомбардирали хотела, където бил отседнал малко, след като той го напуснал. „Президентът избягна смъртта за броени минути”, казва вторият неназован турски служител.

Около 25 войници с хеликоптери се спуснали в хотела с въжета, стреляйки, малко след като Ердоган напуснал, с явното намерение да го заловят, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк. Но него вече го нямало там.

Премиерът Бинали Йълдъръм също бил взет пряко на мушка в Истанбул по време на опита за преврат, но успял да се измъкне, добави турският служител без подробности.