Repsol и Gazprom ще развиват заедно проект в Сибир

Испанският енергиен гигант Repsol планира съвместнo начинание с руската енергийна компания Gazprom Neft, въпреки санкциите на ЕС по отношение енергийния сектор на страната, съобщава Financial Times.

Repsol ще се възползва от техническите възможности на Gazprom Neft при разработването на седемте нефтени платформи на находището, притежавано от Евротек-Югра, намиращо се в Западен Сибир. В замяна петролното подразделение на руския държавен консорциум ще си осигури възможността да увеличи износа на изкопаеми горива, придобивайки дял в размер на 25.02% от проекта.

Сянката на Крим

Партньорството между двете компании, което също така включва възможността Gazprom Neft да разшири дела си в проекта до 50% е в противоречие с идеята на американските и европейските санкции, наложени на Русия след окупацията на Крим преди 3 години. Въпреки че ограничителните мерки спрямо Русия изпълниха основното си предназначение да затруднят дейността на компаниите в ключова част от руската икономика, каквато е петролната индустрия, изтеглянето на американския бизнес от страната беше по-категорично от европейското.

Големи енергийни компании като френската Total и италианската Eni продължават сондирането и разработването на нови нефтени находища съвместно с местни компании. Възможност за това създава особеност на европейското решение, която позволява на компаниите, сключили сделки на територията на страната преди налагането на санкциите, да продължат работата по съвместните си проекти.

Repsol в Русия

Проектите на Repsol в Русия започнаха още през 2006г., когато испанската компания придоби дял от 10% от Western Siberian Ressources. По-късно през 2011 г. енергийната компания получи възможността, още преди санкциите, да придобие 74.9% от находището на Евротек-Югра, разширявайки го до 100% по-късно същата година чрез придобиването на собственика му Евротек за 230 млн. евро. Находището обаче временно беше поставено на заден план, а ограничителните мерки от 2014 г., които включват забрана за употреба на определени западни технологии на територията на Русия, допълнително усложниха експлоатирането му. Сега обаче съвместната инициатива между Gazprom Neft и Repsol ще позволи на испанката компания да използва руски технологии за добив на суровини от седемте добивни платформи, капацитетът на най-голямата от които се оценява на 235 млн. барела.

Призивът на Путин

Развитието на Русия в политически план ще продължава да влияе на петролния бизнес на страната и на заинтересованите в него чуждестранните компании, след като на европейската среща на върха през миналата седмица санкциите бяха удължени до януари 2018 г. От своя страна Сенатът в САЩ също гласува за задълбочаване на санкциите срещу Русия. В резултат на това руският президент Владимир Путин призова местните петролни компании да инвестират в развитието на собствен производствен ноу-хау, който да ги направи независими от европейските технологии, включени в санкциите.

Модел, базиран на партньорство

Съвместната работа със западна компания представлява добра алтернатива за постигането на тази цел. Благодарение на това, партньорства между Total и Novatek, на Eni и Rosneft и други се превърнаха в реалност. “ Освен стратегическото разширение на нашата ресурсна база, ние ще имаме възможостта да споделим изследователския си опит и ноу-хау с една от най-големите енергийни компании в Европа“, каза Александър Дюков, главен изпълнителен директор на Gazprom Neft, за партньорството с Repsol. „Комбинирането на нашите изледователски познания в геоложко отношение, ще осигурят изпълнението на проектите максимално ефективно“, добави той.

Източник: Дневник

error: Съдържанието ни е авторско!