Popular Mechanics: Възможностите на БМД-2

Експертът по въпросите на отбраната Кайл Мизоками в публикация в Popular Mechanics обърна внимание на бронираната техника, използвана от руските десантчици. Той не скрива своето възхищение от бойната машина на десанта (БМД-2), намираща се на въоръжение в съветската и руската армия вече три десетилетия.

„Когато се намирате в страна, обхващаща 11 часови пояса, с интереси от Крим до Арктика, на вас са ви необходими високомобилни сухопътни войски, готови във всеки момент да бъдат прехвърлени във всяка точка на Евразия. Сухопътните войски на Русия съхраниха четири въздушнодесантни дивизии, които са по-малочислени от на САЩ, но по-мобилни и разполагат с голяма огнева мощ.

Американският коментатор отбелязва, че бронираната техника на руските ВДВ (въздушнодесантни войски) позволява да влезе в бой веднага след десантирането. Освен това, БМД-2 и БТР-РД могат с лекота да преодоляват водни прегради и инженерни препятствия.

„На БМД-2” основно служи основата на руските ВДВ. Това е верижва машина с тегло под 13 тона. Тя има екипаж от 3 души и може да превозва 4 десантчици. Бойната машина развива на шосе скорост до 43 мили в час (над 70 км/час) – се казва в публикацията на Popular Mechanics.

БМД-2 е добре въоръжена – има 30-мм автоматично оръдие, което стреля с бронебойни, фугасни и запалителни снаряди със скорост 5 изстрела в секунда. Тя може да носи две картечници за унищожаване на вражеската пехота и не бронирана техника.

Миналата година БМД беше подложена на дълбока модернизация, при която получи ново едноместно бойно отделение „Берег”. Въоръ жението на машината е унифицирано с последната модификация на БМД-4М.

На БМД-2 е инсталиран противотанков ракетен комплекс „Корнет”, унищожаващ цели на дистанции до 8 км., като пробива до 1300 мм стомана и гарантирано унищожава всички танкове на САЩ и страните от НАТО.

„Бронята на БМД-2 не превишава нищожните 17 мм, но във въздушнодесантните операции приоритет над защитата имат скоростта и огневата мощ, особено противотанковото оръжие” – прави извод Кайл Мизоками.

Източник: БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!