Politiken: Критиките към Русия повлякоха Европа в политическо тресавище

Politiken: Критиките към Русия повлякоха Европа в политическо тресавище

Публикувано от:

Западните политици постоянно говорят за „руската заплаха”, макар нищо да не показва, че Русия някога се е стремила към експанзия, а САЩ и Западна Европа постоянно се намесват в зоната на интересите на РФ, пише датското издание Politiken.

„Всичко това са геополитически фантазии на обхванатите от параноя американци”, отбелязва авторът на статията.

Русия само реагира на действията на Запада, който нахлува в зоната на нейните интереси. Ако някоя държава навлезе в интересите на САЩ в Куба или Мексико, това няма да остане безнаказано, пише Politiken.

Затова пък намесата в работите на Русия и прилежащите й територии е именно това, което Западна Европа с помощта на САЩ широко практикуваше през последния четвърт век.

„Ако си спомним с какъв страх, примесен с уважение, светът се отнасяше към Съветския съюз само преди тридесет години, неволно ще си ощипем ръката и ще попитаме сън ли е това или реалност”, се казва в публикацията.

Заради невероятно високомерната си, хулиганска и провокативна политика Западна Европа пропусна шанса да възроди близките и уважителни отношения със „свръхдържавата на Изтока”.

В резултат на това, критиките към Русия, изпълнени с идеята за военно решение на всеки външнополитически въпрос, повлякоха Европа в политическото тресавище, което заплашва да ни погълне всички нас, обобщава авторът.