Politico: Турция се опитва да “измъкне” от отношенията си с ИД

Politico: Турция се опитва да “измъкне” от отношенията си с ИД

Публикувано от:

Турция е свързана с цялата мрежа от групировки на радикалните ислямисти и има същите врагове като „Ислямска държава”, пише в Politico експертът по международни отношения Беглул Озкан, доцент в Университета „Мармара” в Истанбул.

Един от „острите въпроси” е подкрепата на опозиционните сили в Сирия: Турция поддържа едни групировки въстаници, а нейните съюзници – други. С появяването на ДАЕШ ситуацията се усложни.

Сега Турция не е в „гладки отношения” с трима врагове на „Ислямска държава”: кюрдите, арабите-шиити и режима на Башар Асад. От началото на „арабската пролет” през 2011 г. Ердоган прави всичко възможно да свали от власт бившия си семеен приятел Асад. Против кюрдите Анкара воюва от 30 г., а сега те са най-ефективната сила против ИД. Официална Анкара би била щастлива ако шиитите не са на власт в Ирак, а в Южен Ирак расте влиянието на шиитски Иран.

„Турция и ИД сега имат едни и същи регионални врагове”, прави извод Озкан, като не забравя и най-праволинейния критик на турската политика спрямо ИД – Владимир Путин.

Работите придобиха сериозен обрат, когато „Ислямска държава” започна да използва турски граждани за терористични актове на турска територия.

Ако сега турското правителство реши да заеме по-твърда позиция по отношение на ИД, джихадистите могат да превърнат Турция в зона на бойни действия, несравнимо по-активна от атентатите в Париж. Затова властите продължават да настояват, че ИД е само „симптом, а не основен проблем”.

Властите в Турция несъмнено сега с тревога мислят как да се „измъкнат” от отношенията с „Ислямска държава”, обобщава Беглюл Озкан.