Politico: САЩ не трябва да заемат страната на Саудитска Арабия

Politico: САЩ не трябва да заемат страната на Саудитска Арабия

Публикувано от:

Ако САЩ заемат страната на Саудитска Арабия в конфликта между Рияд и Техеран, това ще бъде катастрофа, предаде РИА Новости, позовавайки се на статията на Стивън Кинзер, публикувана в американското списание Politico.

“Твърде опасно е да се заема нечия страна във войната между големите шиитски и сунитски държави. Като цяло нашите интереси съвпадат с тези на Техеран”, счита той.

Според него решението на Саудитска Арабия да провокира тази криза се дължи и на желанието на Рияд да накара Вашингтон да избира между двете страни.

Саудитците отдавна са съюзници на САЩ и би било исторически оправдано да ги подкрепим, разсъждава Кинзер, но ако “погледнем в бъдещето” именно Иран е по-логичният партньор.

“Причините са прости: интересите за безопасност на Иран са по-близки до нашите, от колкото тези на Саудитска Арабия в тази сфера”, обяснява журналистът. За да стане партньор на САЩ, една страна трябва да отговаря на две условия: нейните интереси трябва да съвпадат с тези на Вашингтон и обществото ѝ трябва да прилича на американското. Кинзер счита, че Иран съответства на тези изисквания.

По думите му на първо място САЩ и Иран се обединени от обща ненавист към сунитските терористични организации. Освен това Иран е свързан тясно с шиитското население в Сирия, Афганистан, Либия, Ливан, Ирак, Бахрейн и може да му влияе както никой друг. Ако Иран бъде намесен в процеса на осигуряване на безопасност в региона, интересът на Техеран към подкрепянето на стабилността ще нарасне – донякъде, защото това ще увеличи неговото собствено влияние в Близкия Изток.

Освен това според Киндзер в Иран живее много по-светско общество, отколкото в Саудитска Арабия, където религията преобладава в обществения живот. Иранските жени са много енергични и сами управляват бизнес, а саудитските жени без разрешение от мъжете си не могат дори да карат кола или да пътешестват, пише журналистът.

Той напомня, че атаките на 11 септември 2001 година над кулите близнаци са били планирани и осъществени главно от хора от Саудитска Арабия. По думите му Техеран e била единствената столица в мюсюлманския свят, в която хората спонтанно се събирали със запалени свещи в памет на жертвите в следствие на терористичните атаки.

Кинзер отбелязва, че двете страни са проявявали враждебност по отношение на САЩ в продължение на дълго време, обаче ако Техеран го е правил открито, то Рияд го правил скришом, преструвайки се на приятел на Вашингтон.

“Американците осъзнаха, че Саудитска Арабия до голяма степен е репресивна държава. Освен това тя е главен спонсор на “Ислямска държава” (ИД), “Ал Каида” и “Талибан”, пише той.

Но не бива да обръщаме гръб на своя стар съюзник прекалено рязко, счита Кинзер. Саудитска Арабия притежава “един от ключовете на новото бъдеще на Близкия Изток” и Вашингтон ще трябва да си сътрудничи с Рияд, ако иска да получи възможност да “завърти този ключ”.

Обаче главната цел на американската дипломация трябва да бъде опит да се постигне поне някакво разбирателство между Рияд и Техеран. Според журналиста предпоставките за мирен живот в Близкия Изток се крият именно в това.

В събота министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи за екзекуцията на 47 човека, включително на шиитския духовник Нимр ал Нимр. Новината за екзекуцията му предизвикала недоволство сред шиитските политически и религиозни дейци и последвали масови протести, които довели да края на дипломатичните отношения между Рияд и Техеран.

Бахрейн и Судан също обявили прекъсване на дипломатически отношения с Иран. Обединените арабски емирства приели решението да понижат статуса на дипломатичните отношения с тази страна.