Politico: В новото украинско правителство вече започнаха проблемите

Politico: В новото украинско правителство вече започнаха проблемите

Публикувано от:

Украйна току що сформира ново правителство, а проблемите вече започнаха, пише вестник Politico, цитиран от РИА Новости.

„В четвъртък Украйна получи ново правителство, но уморителната политическа криза вероятно просто пое глътка въздух преди новия кръг от проблеми“, пише изданието.

За украинския парламент не беше трудно да одобри кандидатурата на бившия председател на Радата Владимир Гройсман, който е приближен на Порошенко, но необходимите за спечелване на вота гласове, той получи благодарение на депутатите и партиите, свързани с украинските олигарси, отбелязва изданието.

„Минаха само няколко минути, преди да се появят признаци на нови потенциални проблеми“, пише авторът на публикацията. Одобрявайки Гройсман за премиер и новия кабинет, парламентът на два пъти отхвърли неговата правителствена програма.

Освен това, Politico обръща внимание на различията между Гройсман и Порошенко относно хората в новото правителство: в него влязоха твърде малко известни международни реформатори.

Мнозина вярват, че разногласията в отношенията между Порошенко и Гройсман ще продължават да растат. И макар някои да виждат в това повод за оптимизъм – в смисъл, че новият премиер демонстрира независимост от президента, то други считат, че нарушенията в способността на държавния глава и правителството да се договарят помежду си, които вече развалиха отношенията между Порошенко и Яценюк, ще продължат.

Новата коалиция във Върховната рада е много нестабилна, отбелязва изданието. В нея влизат само партиите на Яценюк и Порошенко, членовете на които в нужния момент не можаха да осигурят на Гройсман достатъчен брой гласове.

Нестабилността на коалицията може да усложни работата на парламента в такива важни области като непопулярните в обществото реформи или измененията в конституцията на страната, според която, съгласно Минските споразумения, регионите в източната част на страната трябва да получат по-голяма автономия.

„Порошенко и неговата партия сега ще носят голяма част от отговорността за дейността на правителството, – счита анализаторът от консултантската компания Teneo Intelligence Оливия Данд. – Въпреки това те ще зависят в голяма степен от способността на членовете на парламента да се договарят помежду си“. Според Данд новият кабинет по своя състав най-вероятно „ще разочарова инвеститорите“.