Politico: Меркел седи върху няколко „бомби със закъснител“

Politico: Меркел седи върху няколко „бомби със закъснител“

Публикувано от:

Германският канцлер Ангела Меркел неочаквано излиза от трудните за страната времена с пик в популярността. Открит обаче остава въпросът доколко здрава е подкрепата на населението в условията на многобройните предизвикателства, с които бяха принудени да се сблъскат немците, пише вестник Politico.

Серия от скорошни допитвания, проведени преди баварската стрелба, показа, че Меркел убедително е възвърнала позицията си, изгубена в пика на миграционната криза. Според ежемесечното допитване на Deutschlandtrend (организирано от института Infratest dimap), през юли политиката на канцлера е одобрявана от 59% от респондентите и това е най-високият показател от септември 2015 г.

Лидерството на Меркел частично се обяснява с факта, че германският избирател е консервативен и се страхува от промени, но въпреки това пресните резултати предизвикват удивление, отчитайки обструкцията, на която канцлерът бе подложена след решението си да започне политиката на „отворените врати“ по отношение на сирийските бежанци.

Впрочем, скорошните събития подгряват вътре в немците страх, който за Меркел е едновременно и предимство, и ахилесова пета, се отбелязва в публикацията. Увеличаването на насилието – стрелбата в Мюнхен, убийството на жена от сирийски бежанци в Щутгарт и взривът в ресторанта в Ансбах (и всичко това в продължение на една от най-кървавите седмици в новата немска история) – се превърна за жителите на страната в сурово напомняне за нестабилността на обкръжаващата Германия среда.

Няма да успокои много публиката и фактът, че тези три инцидента не са пряко свързани помежду си. Освен това, бе установено, че нападателят в Ансбах е сириец, на когото властите са отказали да предоставят статут на бежанец, и това изобщо не убеждава немците, че сирийските мигранти не са опасни за националната сигурност.

Гражданите на страната ще определят отношението си към политиката на канцлера след като разберат реакцията на Меркел на тези произшествия. Впрочем, кръгът на проблемите й не се ограничава само с тероризма, добавя Politico.

„Меркел продължава да седи върху няколко бомби със закъснител”, счита директорът на берлинския Институт за глобална публична политика Торстен Бренър. Като основни предизвикателства пред канцлера експертът обособява миграционната криза, Brexit и проблемите на италианската банкова система. Населението на Германия най-много се страхува от тероризма, но и другите предизвикателства, приглушавани от краткосрочни отговори, запазват своята актуалност.

Така, провалилият се опит за държавен преврат в Турция демонстрира на Берлин, че нестабилността може да се появи отвсякъде, отбелязва изданието.

Относителна опасност на вътрешния фронт за управляващата коалиция представляват евроскептиците от „Алтернатива за Германия” (AfD) с антиемигрантска платформа. Те се опитаха да извлекат политическа изгода от скорошните събития, подчертавайки „връзката на нападателите” и техния мигрантски произход, обаче експертите на вестника считат, че „гласът на разума” няма да напусне немците в тези трудни времена.

Болшинството от немците (77%) не вярват, че днешното правителство може да предотврати терористичните атаки, но хората продължават да са склонни да намират в думите на Меркел спасение от страховете си. Върху това оказва влияние липсата на очевидна алтернатива на вътрешната сцена – лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел, който мнозина считат за възможен приемник на Меркел, не притежава необходимата популярност дори сред съпартийците си, да не говорим за подкрепа в широките слоеве на обществото. Новият мандат на действащия канцлер е очевиден и основният въпрос е в това, кой ще влезе в състава на новата коалиция.

Над 40% от немците биха се съгласили на запазването на тандема ХДС/СДПГ, но вътре в самите партии има достатъчно опоненти на запазването на статуквото. Един от вариантите за християндемократите би могъл да стане съюзът със „зелените“, но тяхната радикална опозиция на истаблишмънта дава на противниците на подобно обединение повод да считат, че не са годни да голямата политика.

Въпреки изобилието от предизвикателства за Ангела Меркел, ерата й едва ли ще залезе скоро, добавя Торстен Бренър. Още повече, че в днешните условия именно тя най-вероятно ще избира с кой да управлява страната.