Politico: Киев e помагал на Хилари Клинтън по време на кампанията

Politico: Киев e помагал на Хилари Клинтън по време на кампанията

Публикувано от:

Украинските власти са оказвали съдействие на бившия кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън като са се опитвали да попречат на опонента ѝ Доналд Тръмп по време на предизборната кампания в края на миналата година, предава ТАСС , като цитира публикация на американското издание Politico.

В статията се посочва, че представители на украинското правителство открито са изразявали съмнения в пригодността на Тръмп за президентския пост.

Изданието припомня, че на 15 август 2016 г. Националното антикорупционно бюро на Украйна публикува документи, в които се твърдеше, че бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт е получил уж неофициално милиони долари от бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Украинските власти дори започнаха разследване по случая, което, както припомня изданието, беше потулено, след като станаха ясни резултатите от президентските избори в САЩ.

Украинското правителство е помагало на сътрудниците на Клинтън за събирането на компрометираща за Тръмп и помощниците му информация, твърди Politico. Според изданието един от консултантите на Националната комисия на Демократическата партия се е срещал с представители на висшето украинско ръководство в посолството на Украйна във Вашингтон. Тема на разговора са били евентуалните връзки на Тръмп и Манафорт с Русия.

Според изданието действията на Украйна са оказали влияние върху предизборната кампания като са принудили Манафорт да напусне поста си и са спомогнали за захранването на медиите с информации за връзки на Тръмп с Москва.

Самият Доналд Тръмп заяви в сряда, че Русия никога не се е опитвала да му оказва натиск чрез компромати. “Нямам никакви връзки с Русия: нито чрез сделки, нито чрез задължения, нищо”, подчерта той