Politico: Киев се опитва да се възползва от конфликта между Русия и Турция

Politico: Киев се опитва да се възползва от конфликта между Русия и Турция

Публикувано от:

В момент, когато вниманието на Москва е насочено на първо място върху Турция, Украйна засили агресивните действия по отношение на Крим, пише журналистът Максим Тъкър в статия за Politico, цитиран от  РИА Новости.

Високопоставен украински чиновник, пожелал да запази анонимност, разказа, че Киев използва момента, „за да си върне полуострова”. Според автора на статията обаче, Киев предприема голям риск, организирайки блокада на Крим. На карта са заложени, в частност, доставките на газ и въглища от Русия.

Блокадата на Крим от властите на Украйна, очевидно, трябва да превърне полуострова в „скъпо струващо бреме” за Москва, се отбелязва в статията. Освен това Киев се опасява, че ако въпросът за Крим престане да бъде актуален, то Западът ще признае присъединяването му към Русия. Заедно с това прекратяването на електрозахранването към Крим рискува да доведе до хуманитарна криза, подчертава Тъкър.

Пред Брюксел украинските власти си дават вид, че по този въпрос върху тях се оказва натиск от страна на националистите, макар че в блокадата на Крим участваха и местните органи на реда. В понеделник тя ще бъде официално одобрена от правителството.

Що се отнася до взривяването на опорите на главния електропровод, захранващ Крим, дори и Киев да не е участвал в изгасването, той практически не е направил нищо за неговото предотвратяване. Службата за сигурност на Украйна впоследствие заяви, че е определила кръга от заподозрени във взривяването на опорите, но не е направила нито един арест.

„Разкъсван от очакванията от страна на международната общност и вътрешната политика, Киев тръгна по сложен път”, отбелязва авторът на статията.

От една страна, властите на Украйна са принудени да поддържат падащия рейтинг, а всеки опит за арест или разпръскване на активистите, пречещи на ремонта на опорите, би била крайно непопулярна мярка.

От една страна, пише наблюдателят на Politico, във военно отношение Украйна е твърде слаба, за да се опита а отвоюва полуострова, а населението на Крим едва ли ще приветства връщането на украинската власт. Също така, Украйна се намира под натиска на ЕС, който иска въздържане от ескалация.