Politiсo: Защо войната на турците с кюрдите е катастрофа?

Турската журналистка Аслъ Айдънташбаш анализира във вестник Politico защо конфликтът на Анкара с кюрдите в Турция е катастрофа, която няма да може да обуздае нито една от страните в конфликта, наречен ”война, в която не може да се победи”.

„Фактът, че втората по големина армия в НАТО е напълно мобилизирана на сирийската граница във война с 16-годишни младежи с автомати „Калашников” почти никак не се осветява в международните медии”, оплаква се журналистката.

Европейските институти, доволни от миналогодишната сделка с Анкара, пазят мълчание по този повод, а САЩ не искат да подлагат на удари своите сложни отношения с турския президент Реджеп Ердоган. Каквото и да става в Турция, „пазарната стойност” на тази страна е достатъчно висока за света, че Вашингтон да си затвори очите за нейните вътрешни проблеми, отбелязва Айдънташбаш.

Авторката напомня, че след десетилетия противопоставяне на правителството и кюрдската партия ПКК, беше постигнато споразумение за мир след дълги преговори. То беше нарушено през лятото на 2015 г., като всяка страна обвинява другата за катастрофата.

Журналистката обяснява защо сега конфликтът между кюрдите и правителството се намира на „съвършено ново равнище на ескалация”. „През 90-те години голяма част от събитията ставаха в селски местности между кюрдски партизани и армейски части. Сега боевете са пренесени в града също така безпощадно и далеч по-взривоопасно”, обяснява тя.

При това противопоставянето не се изразява в единични сблъсквания, това е пълноценен конфликт с използване на танкове, артилерия и снайпери и в чиито рамки в гъсто населени райони на страната стават сериозни престрелки, с въвеждане 52 пъти на комендантски час в градове с общо население 1,3 млн. души.

При това в публикацията се признава, че за днешната ескалация са виновни и двете страни. Кюрдите трябва да разберат, че тяхната версия за закъсняла „арабска пролет” в кюрдските градове и тяхната революционна борба е остаряла концепция. Анкара пък отново трябва да направи Турция турско-кюрдска нация и да престане да счита кюрдите за заплаха.

error: Съдържанието ни е авторско!