Oilprice: Руската операция в Сирия нанесе удар по турската енергетика

Oilprice: Руската операция в Сирия нанесе удар по турската енергетика

Публикувано от:

Руските санкции донесоха много проблеми на Анкара, но още по-големи трудности Турция преживя във връзка с това, че успешното завършване на операцията на руските ВКС разруши всички перспективи на турската енергетика, пише Oilprice, цитиран от РИА Новости.

След конфликта с Русия положението на турската икономика стана незавидно. От 2002 година Турция бе зависима от руския природен газ и петрол. При това Турция не се притесняваше от факта, че връзките ѝ с други държави в областта на енергетиката са слабо развити, отбелязва авторът на статията.

С надеждата да понижи зависимостта си от Русия, Турция подписа споразумение за доставяне на газ с Катар. Заради този договор Анкара пое голям риск, тъй като газопроводът между двете страни трябваше да минава през Сирия, Ирак и кюрдски територии.

Турция се надява, че Дамаск и кюрдите ще загубят в сирийския конфликт и равновесието на силите в района ще се промени. За да постигне собствените си цели Анкара нямаше нищо против да укрепи отношенията си с терористични организации, включително и Даеш (“Ислямска държава”), пише изданието.

Обаче след успешното завършване на операцията на руските ВКС в Сирия джихадистите постоянно търпят поражения, а противниците на Анкара все повече засилват позициите си. Русия наруши и без това крехките планове, които Турция строеше в областта на енергетиката, подчертава авторът на статията.

“Руската военна операция и укрепването на режима на Асад сложи край на проекта за газопровода Турция-Катар”, пише Oilprice.