OilPrice: Китай и Русия оставят САЩ зад борда на най-грандиозния икономически проект

OilPrice: Китай и Русия оставят САЩ зад борда на най-грандиозния икономически проект

Публикувано от:

Китайският интеграционния проект за новия Път на коприната, в който е въвлечена и Русия, е най-големият търговско-икономически проект в цялата човешка история и може коренно да измени световната икономика, пише OilPrice.

„Проектът цели революционни изменения на икономическата карта на света. Той се възприема от мнозина като първи звънец за начало на битката между Изтока и Запада за лидерство в Евразия” – се казва в публикацията. Участието обаче на САЩ в тази битка е малко вероятно.

Когато строителството на новия Копринен път бъде завършено, той също като великия си предшественик ще свърже три континента – Азия, Европа и Африка. Верига от инфраструктурни проекти ще създаде най-големия в света икономически коридор. Проектът обхваща 4,4 млрд души, а началният обем на промишленото производство в неговите граници съставлява 21 трилиона долара.

За реализация на проекта е създадена Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ). Членове-участници в АБИИ станаха много исторически съюзници на САЩ в Европа и Азия, което доведе САЩ до паника, отбелязва OilPrice.

„Ще се присъединят ли САЩ към този проект? Ако създаването на ново Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, в което преднамерено не са включени Русия и Китай, може да хвърли светлина на ставащото, то участието на САЩ [в проекта на Китай] е малко вероятно” – пише изданието.

Голямата част от световната бизнес-общност безусловно ще се включи към новия Копринен път, в противен случай рискува да не успее за новата „златна треска”, разгаряща се в Азия. Малко вероятно е много международни компании да пропуснат многообещаващото начинание, което в случай на успешна реализация ще способства за бързия растеж на световната икономика и ще позволи да се преодолеят последствията от икономическата криза, се казва в публикацията. Китайският проект може да стимулира разцвета на различни сектори от световната промишленост и търговия, огромно увеличение на броя на работните места, се казва в публикацията.

„С всеки ден става все по-очевидно, че геополитическите сблъсквания могат да доведат до нова студена война между Изтока и Запада за лидерството в Азия. И изходът от тази война е неизвестен”, пише OilPrice.

Идеята за Копринения път е издигната от китайския лидер Си Цзинпин през 2013 г. Целта е създаване на коридор за пряко доставяне на стоки от Изток на Запад при изгодни условия. Китай разчита при реализацията на тази инициатива да се укрепят политическите контакти, да се създаде транспортна мрежа от тихия океан до Балтийско море, да се намалят бариерите за търговия и инвестиции, да се разшири системата за разплащане в национални валути./БЛИЦ