OССЕ: По границата между Украйна и Русия не е преминавало военно оборудване

Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа не е регистрирала движение на военни машини между Русия и Украйна. Това се казва в новия доклад на организацията 

ОССЕ наблюдава двата гранични пунка в Донецк и Гуково. “На територията на двата гранични пункта, мисията (на ОССЕ) не е наблюдавала движение на военни машини, освен руски гранични патрули ”.

В понеделник, украинският Съвет за сигурност обвини Русия, че е изпратила два батальона войници през границата и обеща да представи доказателство.

Москва отхвърли обвиненията като “абсурдни”.

“Вчерашните твърдения на Киев, че руски войници са преминали през границата са безпочвени. Това е абсолютна безсмислица”, заяви Игор Конашенков, говорител на руското военно министерство. Той описа твърденията като “халюцинации за руска инвазия”

От ОССЕ са наблюдавали придвижването от и към Украйна на хора с камуфлажни дрехи.

“Групата за наблюдение е установила, че 469 души във военни униформи са преминали индивидуално и в групи през пункта в Донецк. 234 са влезли в Руската Федерация, докато 235 са влезли в Украйна”, се казва в докладът.

Един батальон се състои от 300 до 800 войници, като танковите батальони са по-малки – около 170 човека.

Руският военен министър Сергей Лавров отрече в сряда обвиненията за руско военно присъствие в югоизточна Украйна. Той призова тези които го твърдят, че има руски войници да го докажат. “Казвал съм многократно: ако си сигурен в това което казваш, подкрепи го с факти. Но никой не може или не иска да ги представи”, заяви той./DesinfoWar

error: Съдържанието ни е авторско!