NYT: След вота за Брекзит в Тексас искат да се отделят от САЩ

NYT: След вота за Брекзит в Тексас искат да се отделят от САЩ

Публикувано от:

Резултатите от британския референдум за излизане от ЕС вдъхновиха привържениците на отделянето на щата Тексас от САЩ, пише New York Times.

В социалните мрежи започна активно да се разпространява хаштагът #Texit (аналогичен на британския Brexit). Потребителите в Twitter призовават губернатора на щата Грег Абът да приеме мерки, съпровождайки съобщенията си с географски карти на САЩ, в които Тексас не е изобразен.

Лидерът на „Тексаското националистическо движение“ Даниъл Милър заяви, че инициативата за отделянето на щата е подкрепена от 250 хил. души. Чрез Twitter той редовно съобщава на губернатора Абът за готовността за референдум.

„Добро утро, Грег Абът. Ние сме готови да гласуваме за #texit. Защо се бавим?“, пише той.

New York Times отбелязва, че Брекзит е повлиял и върху настроенията в Нова Англия. Жителите на Манчестър (Ню Хемпшир) в неделя провели митинг с искане да се подкрепи NHexit. Движението за отделяне на щата Върмонт също показало повишен интерес от страна на гражданите след британския референдум.

Тексас няма формални основания за излизане от състава на САЩ, подчертава изданието. През 2013 г. Белият дом в коментар към петицията за отделянето на щата заяви, че предците-основатели на САЩ не са предвидили в конституцията възможност за излизане от състава на страната.

В периода 1836-1845 г. Тексас е бил независима държава, отделила се от Мексико по време на войната за независимостта. През 1845 г. република Тексас гласува за влизане в състава на САЩ и се превръща в 28-ия щат.