NYT: САЩ подкрепиха в Сирия алианс на опозицията, който не съществува

NYT: САЩ подкрепиха в Сирия алианс на опозицията, който не съществува

Публикувано от:

Опитите на американските власти да подкрепят сирийската опозиция се сблъскват със сериозни препятствия, съобщава New York Times, цитиран от РИА Новости.

Миналата седмица Белият дом обяви плановете си за изпращане в Сирия на специални части, които трябва да окажат помощ на скоро формираната коалиция от кюрдски и арабски отряди под названието “Демократични сили на Сирия”. В действителност, пише NYT, тази коалиция съществува само на книга.

“Демократични сили на Сирия” нямат нито собствени бази, нито флаг, а от предполагаемите шестима командващи е назначен само един. Както съобщава изданието, командирът на един от арабските отряди е съобщил, че не им достигат средства за радиовръзка, боеприпаси и тежко въоръжение. След като САЩ хвърлиха в Сирия 50 тона боеприпаси за силите на новата коалиция, се изясни, арабските групировки нямат възможност да го транспортират и трябваше да се викат на помощ кюрдите.

Ситуацията се усложнява и от това, че отношенията между силите на коалицията невинаги са гладки. “Между тези групи няма силен съюз, това е непостоянен, тактически алианс”, коментира Барак Барфи, анализатор от фонда New America Foundation.

Освен това, подкрепяната от САЩ коалиция рискува да се сблъска с политически проблеми във връзка с това, че основната и бойна сила станаха кюрдите. В кюрдските “Отряди на народната самоотбрана”, влизащи в коалицията, се сражават около 40 000 души. Арабските групировки в състава на “Демократични сили на Сирия” са приблизително около 5 000 бойци, близо 20% от които не са готови да започнат настъпление срещу ИД.

Такова съотношение между арабските и кюрдските сили може да предизвика недоволството на съюзника на САЩ Турция, а също така да ограничи действията на коалицията на територията с предимно арабско население, подчертава NYT.