NYT: Саудитска Арабия финансира секретна операция на ЦРУ в Сирия

Саудитска Арабия десетилетия пазеше в тайна участието на Вашингтон в отдалечените конфликти, а също и собствения си принос във финансирането на тайните операции на САЩ, съобщава The New York Times, позовавайки се на бивши и настоящи представители на администрацията на Белия дом.

Понякога двете страни са действали заедно, а друг път саудитците „просто са подписвали чековете за спецоперациите на американците“.

Според изданието, след началото на войната в Сирия става ясно, че ЦРУ и Саудитска Арабия още през 2013 г. са се договорили за съвместно сътрудничество за провеждането на секретна операция за подготовка на сирийските въстаници.

В съответствие със споразумението саудитците са предоставили парите и оръжието, а сътрудниците на ЦРУ са обучавали противниците на режима на Асад да боравят с автомати „Калашников“ и противотанкови ракети.

„Саудитците никога не са криели, че помагат на въстаническите групировки в Сирия, но досега не е било ясно до каква степен са си сътрудничили с ЦРУ в секретната операция и каква е била финансовата им поддръжка“, коментира изданието.

Американските чиновници не назовават обема на средствата, отделени от Саудитска Арабия за тренировките на въстаниците, воюващи срещу войските на президента Башар Асад. В същото време признават, че в момента помощта на саудитците е „няколко милиарда долара“.

error: Съдържанието ни е авторско!