NYT: Майкъл Флин разкри съществуващ план за снемане на санкциите срещу РФ

NYT: Майкъл Флин разкри съществуващ план за снемане на санкциите срещу РФ

Публикувано от:

В началото на февруари в офиса на Майкъл Флин, съветникът в оставка на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, е било предадено предложение за нормализиране на отношенията между Украйна и Русия и вдигане на санкциите срещу Москва, пише вестник “Ню Йорк Таймс” (New York Times) в понеделник (20 февруари), цитиран от РИА “Новости”.

Документът бил представен в офиса на Флин седмица преди оставката му. Вестникът отбелязва, че планът за мир между Москва и Киев е изготвен от украинския депутат Андрей Артеменко. Документът бил предаден от адвоката и бизнес партньор на президента Майкъл Коен.

Според публикацията Артеменко вярва, че Тръмп може да подкрепи плана за мир в Украйна. Сред елементите на документа са “изтегляне на руските сили” от източната част на страната, както и провеждането на референдум относно възможността за отдаването на Крим под аренда на Русия за период от 50 до 100 години.

“Ню Йорк Таймс” пише, че Артеменко твърди, че има доказателства, свързващи президента на Украйна Петро Порошенко с корупция (включително имена на фирми, информация за безкасови преводи на средства), които биха могли да доведат до неговото уволнение.

Депутатът отбелязва, че неговите предложения са получили подкрепата на високопоставени помощници на руския президент Владимир Путин, пише вестникът.

“Ню Йорк Таймс” пише още, че не е ясно колко сериозно Белият дом ще приеме тези предложения. Това действие на Артеменко предизвика остра реакция в Киев: посланикът на Украйна в САЩ Валерий Чалий заяви, че депутатът “няма право да представя от украинска страна различни видове алтернативни планове за мирно уреждане на органите на други държави, включително и на администрацията на САЩ”.

Майкъл Флин подаде оставка на 14 февруари заради скандала около разговора си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Източник: Руски дневник