NYT: Доставяното от ЦРУ оръжие за сирийските бунтовници се продава на черния пазар

Йордански военни и служители в разузнавателните служби на страната системно конфискуват и продават на черния пазар оръжие, доставяно от ЦРУ и Саудитска Арабия за сирийските бунтовници, пише американския вестник New York Times.

Според изданието на черния пазар в Йордания се е появил голям поток от оръжие на стойност милиони долари, което се купува от престъпните групировки в страната и контрабандисти за препродажба зад граница. До този извод стигнали служители на ФБР на САЩ след проверка на серийните номера на оръжията при инцидента от ноември 2015 г., при който йордански полицай откри огън по колеги и инструктори. Тогава загинаха трима инструктори, един служител и пострадаха двама американски инструктори и трима йорданци.

Според New York Times програмата за подготовка на сирийските въстаници се осъществява от ЦРУ и разузнавателните служби на няколко арабски страни и по-специално на Саудитска Арабия, с цел свалянето на сирийския президент Башар Асад. Според американските чиновници, през последните три години ЦРУ е успяло да подготви хиляди въстаници.

„Похищението (на оръжието)… подчертава безредните, непланирани последици от програмите за въоръжаване и подготовка на въстаниците”, пише вестникът.

Служители на ЦРУ и ФБР не са коментирали тази информация.

error: Съдържанието ни е авторско!