NY Times: Русия рязко намали възможностите на САЩ в Сирия

NY Times: Русия рязко намали възможностите на САЩ в Сирия

Публикувано от:

Намесата на руската авиация в сирийския конфликт почти не остави на САЩ избор какво да правят по-нататък, пише вестник New York Times.

„Военните действия на Русия в Сирия измениха хода на конфликта, който се намира в безизходица от няколко години”, отбелязва авторът на публикацията Дейвид Сенджър.

Президентът Башар Асад и неговите съюзници взеха инициативата, а метежниците се спасяват с бягство, добавя той.

Участието на САЩ в сирийския конфликт, за когото Барак Обама се изказа като за „необмислена игра на мускули”, се оказа удивително ефективно и помага на Асад да възстанови контрола над най-важните за него градове, пише Сенджър по-нататък.

Руската авиация прекъсна каналите на джихадистите, по които ЦРУ осъществяваше „не чак толкова секретни” опити да им достави оръжие, пише New York Times, позовавайки се на неколцина сегашни и бивши служители в администрацията.

„Без политическо решение или без усилване на военната активност на САЩ не само им остава много малко влияние на хода на сирийския конфликт, но и нещо повече – не им остава никаква жизнеспособна стратегия, която би могла да обедини всички враждуващи страни в борбата с ИД”, пише Сенджър.