NY Times обвини Байдън, че има връзки с украинци, замесени в корупция

NY Times обвини Байдън, че има връзки с украинци, замесени в корупция

Публикувано от:

Американското издание New York Times публикува скандална информация за вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който наскоро посети Украйна. Според изданието Байдън е замесен в корупционни схеми на украински компании и подкрепя финансовите интереси на семейството си.

“Доверието към антикорупционните призиви на Байдън бе разрушено, заради връзките на сина му Хънтър Байдън с една от най-големите газови компании Burisma Holdings и нейния собственик – Николай Злочевски”, пише изданието.

Според информация на New York Times 45-годишният Хънтър Байдън е станал член на директорския съвет на Burisma през април 2014 година – когато британски чиновници замразили принадлежащи на Злочевски банкови сметки в Лондон за 23 милиона долара. Причина за блокирането на сметките станало разследване за пране на пари. “След като украинските прокурори отказали да предоставят документи, необходими за разследването, британският съд през януари размрази активите на Злочевски. Отказът на генералния прокурор на Украйна да сътрудничи стана обект на критика от страна на посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайет”, пише в статията.

Противоречивостта на Байдън коментира експертът по украинска политика в Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ Едуард Чоу. “Познавате ситуацията с Хънтър Байдън, тогава как можете да имате доверие на думите на вицепрезидента? С думите си Байдън показа на много страни нашето лицемерие по тези въпроси”, заяви Чоу. Представителят на Burisma Holdings отказа да коментира този въпрос пред New York Times.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън посети Киев за два дни и призова кабинетът да продължи борбата с корупцията и да демонстрира бъдещ прогрес в провеждането на реформи. Американският политик е убеден, че в случай на провеждане на референдум, жителите на Донбас биха гласували за запазването на региона в състава на Украйна.