Nouvelles de France: Оланд трябва да се учи на президентство от Путин

Nouvelles de France: Оланд трябва да се учи на президентство от Путин

Публикувано от:

Президентът на Русия Владимир Путин може да преподаде урок по управление на своя френски колега Франсоа Оланд, пише журналистът Кристиан Ванест в изданието Nouvelles de France, предаде РИА Ноовости.

„Между държавния ръководител, който защитава позициите на своята страна на международната сцена и внушава гордост на своя народ, и нашия национален пътешественик, търсещ пазари и гласоподаватели, разликата е очевидна“, пише още френското издание, сравнявайки политиката на президентите на Франция и Русия.

Когато в Русия празнуваха 70-тата годишнина от Победата над фашизма, а Путин със снимка на своя баща, сражаващ се за родината във Великата Отечествена война, лично участваше в паметното шествие, в Париж се проведе демонстрация за легализирането на марихуаната с подкрепата на сенатор Естер Бенбас от партията на „зелените“, се казва още в статията.

Франсоа Оланд в същото време, с ирония отбелязва журналистът, е в приповдигнато настроение след срещата с петролните шейхове – „основните защитници на правата на човека“. След това, положил цветя пред паметника на Шарл де Гол, той се отправил да търси подкрепата на избирателите в Антилските острови. В Мартиника Оланд участва в регионалната среща на върха по въпросите за климата, а в Гвадалупа откри музей, посветен на историята на робството. След това президентът заминал за Куба, явяваща се безусловен поддръжник на СССР и ръководството на която до ден днешен се придържат към комунистическите убеждения.

„Франсоа Оланд се е объркал не само в политиката, но и в заеманата длъжност. Можем да критикуваме политиката на Путин, но не и това, как се е справял със своите задължения и със своя статут“, подчертава авторът.

Владимир Путин олицетворява единството на страната си, а Франсоа Оланд е „странстващо противоречие“, отбелязва още Ванест.