NI: Ученията на Русия за война не означава, че тя иска да я започне

Москва често провежда широкомащабни военни учения, но няма причини те да се възприемат като подготовка на въоръжените сили на Русия за някакво нахлуване, пише The National Interest в публикацията Yes, Russia’s Military Is Training for a ‘Mega War.’ That Is What Militaries Do. на Саймън Сараджян – научен сътрудник на Белферовския център на Харвардската школа „Кенеди” и помощник-директор на Американско-руската програма по предотвратяване на ядрения тероризъм.

Според него, последните военни учения на юг в Русия изкарали от равновесие нейните западни съседи – те били обезпокоени от действията на Кремъл, че са подготовка за военна кампания.

Руските въоръжени сили действително се подготвят за война, обаче това не означава, че Москва се кани да я започва, счита Сараджян.

„По-скоро сегашните и бъдещи учения се провеждат за обучение на войската в случай на непредвидени обстоятелства, включително и най-лошите от възможните сценарии за развитие на събитията, а едновременно с това и за изпращане на сигнал към потенциалните съперници и „нелоялни съседи” – пише Сараджян.

Москва обаче не успя да разсее опасенията на Киев, Брюксел и Вашингтон. Президентът на Украйна още преди началото на проверката на бойната готовност на руската армия заяви, че Москва вероятно подготвя „мащабно нахлуване”.

Някои западни медии изразиха своето безпокойство с особено предизвикателни заглавия. Сараджян дава пример с британския таблоид Express: Путин започва голяма военна операция на фона на опасенията, че Русия иска мегавойна”.

Сараджян е убеден, че Русия действително се подготвя за пълномащабна война. С това обаче се занимават генералите във всяка страна. Подготвят се за най-лошите сценарии – тяхната работа и цел на големите учения – е да проверят доколко въоръжените сили са готови за такива сценарии” – пише анализаторът.

Това обаче не означава, че руското военно ръководство иска тези сценарии да се реализират, отбелязва американският експерт, и че в случай на подготовка на „мегавойна” с НАТО чуждестранните военни аташета няма да ги поканят да наблюдават ученията.

Сараджян обръща внимание, че руските въоръжени сили провеждат стратегически учения всяка година, откакто икономиката на Русия се възстанови от спада в началото на 90-те години, и най-вероятно така ще бъде и занапред. При това историята на тези учения от 2013 г. показва, че Русия проверява бойната готовност на войските във всички направления.

„Руските генерали обичат да обучават военни и аз не мога да ги обвинявам: както на шега каза през 2002 г. един от моите съвипускници в Харвардската школа „Кенеди”, американските военни не обичат войните, защото те не позволяват да се съсредоточат на подготовката за тях. Възможно е и руските генерали да имат подобна гледна точка” – добавил Сараджян.

Превод и редакция: БЛИЦ

error: Съдържанието ни е авторско!