NI: „Убийственият танк” Т-14 се превърна в главоболие за западните армии

Руският основен боен танк Т-14 с гъсенична платформа „Армата” накара западните армии сериозно да се замислят за разработката на свои аналози, пише коментаторът на американското списание The National Interest Дейв Маджумдар.

Според вестник The Wall Street Journal танкът вече се намира в серийно производство.

Най-впечатляваща особеност на „Армата” е комплексът за активна защита (КАЗ) „Афганит”, счита авторът. В нея се използват радиолокационни системи (РЛС) за кръгов обзор с активна решетка с електронно сканиране, както и мощна система за електронна борба (РЕБ), пречеща на насочването на приближаващите снаряди на противника. Танкът също така е снабден и с мортири КАЗ със снаряди от проникващ тип, което увеличава ефективността на комплекса против бронебойни снаряди.

Експертите от британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS) обръщат внимание на главната революционна разработка на Т-14 – необитаемия купол.

„Когато „Армата” постъпи на въоръжение”, това ще е първият танк с необитаем купол и комплекс за активна защита. Ако КАЗ успешно се използва в новите машини, то ще се намали ефективността на противотанковите управляеми ракети и ръчни противотанкови гранатомети”, се отбелязва в доклада на анализаторите от Military Balance 2016.

Разработващите танка Т-14 не са забравили и за тяхната маркировка, опитвайки се да намалят радиолокационната им забележимост. Ако танкът все пак бъде открит, а противниковият снаряд преодолее защитата КАЗ, на помощ идва мощна пасивна броня. Не е известно от какви материали се състои, но вероятно е някаква слоеста матрица от керамичен композитен материал, добавя Маджумдар.

„Армата” сериозно безпокои армиите от западните държави”, обобщава той.

Неотдавна Германия започна работа по модернизация на своя танк „Леопард 2”, като му повишат огневата мощ със 130-мм оръдие. Берлин също така изучава възможността да се разработи отговор на Т-14 – нов основен боен танк система MGCS (Основна сухопътна бойна система).