NI: Следващата голяма военна операция на САЩ ще е в Близкия изток или на Балканите

NI: Следващата голяма военна операция на САЩ ще е в Близкия изток или на Балканите

Публикувано от:

Следващата голяма военна операция на САЩ вероятно ще се проведе в Близкия изток или на Балканите, сочи анализ в американското списание The National Interest, цитиран от „Спутник“.

Това е извода на проучване на последните военни действия на САЩ, което бе публикувано в американското списание. Авторът Даниел Сукман е създал графика, изобразяваща военните и мироопазващи операции на САЩ през последните 35 години. От тези данни той е направил изводи и за следващите вероятни цели на американците.

„Ако неотдавнашната история може да е показател и за бъдещето, следващата голяма военна операция вероятно ще се състои или в Близкия изток, или на Балканите. Наистина, сегашната криза в Сирия и Ирак засега потвърждава тази прогноза“, пише Сукман.

Той идентифицира Близкия изток като най-вероятно място за големи военни операции, като се позовава на половин дузина американски мисии в региона от 1980 г. насам. Споменава още и антитерористичните мисии и въздушните удари с дронове като например тези в Пакистан и Йемен.

Местоположението на Европа като мост към Близкия изток е един от факторите за възможни бойни действия на САЩ там, особено на Балканите, твърди още Сукман.

Всички големи бойни и мироопазващи мисии на САЩ от 1980 г. до 2015 г. / nationalinterest.org

„Освен това, американската армия продължава да бъде основата и силата на НАТО, осигурявайки въздушната сила над Косово и огромната логистична подкрепа за съюзниците в НАТО.“

„Наистина, през последните трийсет и пет години основните бойни и мироопазващи операции се провеждат на Балканите, като акцентът е най-вече върху въздушните и сухопътните сили.“

Сукман, който е експерт по въпросите на американската армия, препоръчва САЩ да инвестира в инфраструктура, за да могат американските въоръжени сили по-лесно да пътуват за военните си операции в Европа и Близкия изток. Авторът поставя под съмнение и ефективността на сегашната стратегия на САЩ, която се фокусира върху въздушните и военноморските сили, а за наземни войски разчита на страните съюзници.