NI: САЩ се нуждаят от сътрудничеството с Русия в Сирия повече, откогато и да било преди

Скоро Вашингтон трябва да предприеме по-тясно сътрудничество с Русия за Сирия, тъй като той не разполага със собствени решения за разрешаване на кризата и администрацията на Обама изразява готовност към все по-отчаяни стъпки, пише The National Interest.

По-рано медиите съобщиха, че САЩ могат да предложат на Русия да създадат нов център за координиране на въздушната кампания срещу терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“ в Близкия изток при условие, че Москва призове сирийския президент Башар Асад да намали броя на въздушните удари срещу опозицията, пише изданието.

Решението за необходимостта от увеличаване на сътрудничеството между САЩ и Русия очевидно отразява последния опит на администрацията на Обама да спаси поне остатъците от това, което някога е било близкоизточната политика на САЩ, отбелязва авторът на публикацията. В същото време няма да е лесно да се направи това предложение, тъй като всеки обмен на данни с руската страна се приема с враждебност от много американски чиновници – в Пентагона, Държавния департамент и разузнаването.

Въпреки това, Вашингтон няма толкова много аргументи, които биха могли да попречат на САЩ поне да се опита да си сътрудничи с Русия. В крайна сметка, независимо от това, дали се харесват на Белия дом руските методи за регулиране на ризата, той трябва да признае, че Москва разполага с много повече лостове за оказване на натиск върху режима на Асад, отколкото САЩ някога са имали, подчертава изданието.

Разбира се, както и многото други планове по отношение на сътрудничеството с Русия, това предложение също може да не получи никакво развитие. Обаче, ако Обама реши да предприеме по-широка дискусия по въпроса за сирийското регулиране, за която Русия говори вече повече от две години, той няма да загуби нищо, особено предвид факта, че политиката на игнориране на Москва не даде никакъв прогрес, обобщава авторът на публикацията.